Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2013 21:09 - Наброски за консервативизма
Автор: vasilton Категория: Политика   
Прочетен: 515 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.09.2013 03:54


От дистанцията на няколкото месеца можем да кажем, дека правителството на Бойко Борисов имаше и добри страни в администрирането на "събитията". Дотолкова доколкото и създаваше събития тоест - прекратяване на проекта за нова АЕЦ или поне първи стъпки в тази посока, среща на сирийската опозиция в София, това преди Париж и Лондон, публикуване на заседанията на МС в интернет, и, разбира се, ударното начало по разбиването на няколко престъпни групи, последното макар и с пресоляване на манджата откъм пиар, колатерални щети и др.

Сравнения с новото правителство, според мен, не бива да се правят, при все че то вече отметна първите си сто дни. Така или иначе ролята му е на "чезнещ посредник", което означава, че би следвало да не изпълни мандата си, но пък и да "оздрави" политическия труп на демократическото означаващо. Следващо правителство, така или иначе, и все някога ще има, ако не се задейства някаква извънредна ситуация, война или и диктатура от нов вид, които да нарушат порядъка на достъпното непредвидимо в този план на иманентност, видим с просто око от тази страна на барикадата.

Голямото предизвикателство днес, да си дойдем на думата, е възможна ли е друга коалиция на управление на държавата, различна от БСП-ДПС-Х? Изчезващият посредник Х, отново този термин от постструктуралистката неополитология, е празното място на власта (по Клод Льофор). Не е все едно дали е Цар или Пъдар, ако и Волен Сидеров, нали?!? Някой ни управлява, в смисъла на процедурна рамка с политически окраски и видима йерархия. Последната има повод от друг порядък, различен от чисто народния сантимент, както се вижда напоследък.

Ролята на Реформаторския блок не бива да се надценява, струва ми се, но дава някакъв шанс за по-дълбока промяна на коалиционното статукво. Всяко ново начало е добре дошло, независимо от ляво-дясното оперение на консервативизма, който защитава: БСП се отрече от подоходното облагане, а ГЕРБ дори не е способна да води парламентарен живот партия. Един такъв неологизъм (консерваТИВИзъм) лесно приобщава "старите" и "младите" противници на революционното действие в съобщност с разностранни интереси и цели, но все в посока към по-малко мрачното бъдеще.



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vasilton
Категория: Лични дневници
Прочетен: 42382
Постинги: 30
Коментари: 3
Гласове: 60
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930